BH rujukan utama guru

21 March 2013
Oleh Syazwan Msar

Sisipan Didik, Minda dan Skor keluaran akhbar BH berupaya menjadi rujukan kepada guru di negara ini dalam meningkatkan kaedah pembelajaran dalam kelas sekali gus membantu melahirkan pelajar yang cemerlang khusus dalam bidang akademik.

Tabik pengakap

11 March 2013
Oleh Norhidayah Che Din

"Walaupun saya Orang Kelainan Upaya (OKU), tetapi saya tetap ingin terbabit dalam pasukan pengakap kerana mahu menimba pengala man dalam kegiatan kokurikulum sama seperti rakan-rakan normal yang lain," kata Ahmad Faiz Abd Rahman, 13 dari Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas (SKPK) Kampung Baru. Ahmad Faiz ialah seorang murid yang menghadapi masalah pendengaran dan seorang daripada 754 orang peserta pengakap di Zon Keramat yang menyertai Hari Pengasas Pengakap Sedunia Peringkat Zon Keramat, di sini baru-baru ini.

Muzik klasik diterap pada jiwa muda

4 March 2013
Oleh Norhidayah Che Din

"Memainkan lagu tradisional Melayu dapat melahirkan perasaan tenang dan berlainan berbanding muzik moden," kata Muhammad Amir AsSolihin Abu Bakar, 12. Dia seorang ahli kumpulan Orkes Kayangan yang ditubuhkan khusus untuk memainkan muzik klasik Melayu di bawah kumpulan Brass Band Sekolah Kebangsaan (SK) Bandar Tun Hussein Onn (2), Cheras, dekat sini.

Jaguh golf

18 Februari 2013
Oleh Norhidayah Che Din

Kedudukan sekolah di kawasan luar bandar bukanlah penghalang kepada Sekolah Kebangsaan Bukit Rokan Utara (SKBRU), dekat sini untuk menyerlah dalam acara golf yang lazimnya dikaitkan dengan golongan elit, malah turut memiliki lapangan golfnya sendiri.

Bacalah

4 Februari 2013
Oleh Norhidayah Che Din

Membaca ialah jambatan ilmu. Namun begitu ramai cendekiawan menafsirkan membaca juga ialah jendela untuk melihat dunia luar yang membolehkan kita meneroka pelbagai perkara yang sukar untuk ditembusi dengan keupayaan sedia ada. Melalui pembacaan, seseorang boleh melihat keadaan di luar negara meskipun belum pernah menjejakkan kaki di tempat berkenaan dan boleh juga meneroka dunia lain seperti haiwan, tumbuhan dan sebagainya yang siang daripada kehidupan manusia.

Pages

Subscribe to RSS - Didik